Inlägg

Näsoperation: Allt du behöver veta om behandlingen

Om du är osäker på om en näsoperation/näsplastik är något för dig kan det vara bra att söka lite kunskap i ämnet. Hur utförs en näsoperation och finns det några allvarliga risker med att göra en? Få svar i följande inlägg.

Om du har en disharmonisk eller krokig näsa kan det riskera att påverka din självkänsla i negativ riktning. Det går utöver ditt allmänna välbefinnande, och därför kan det vara en bra idé att få en näsoperation utförd.

Varför genomgå en näsoperation?

En näsoperation är en lösning som kan tyckas drastisk, men det är en relativt ofarlig operation som kan ge dig mer välbefinnande och bättre självförtroende. Det kan finnas många anledningar till att du inte är nöjd med utseendet på din näsa – till exempel genetiska eller etniska skäl. Utseendet på näsan förändras under en livstid och du kanske inte är nöjd med utvecklingen. Dessutom kan en olycka samtidigt göra att din näsa inte blir harmonisk med ansiktsformen.

Vad är en näsoperation?

En näsoperation innebär att näsans utseende ändras. Om det är en utbuktning på näsryggen går det att slipa ner benet så att näsan blir rak. Om du har en sänkt näsrygg är det möjligt att göra en rak näsa med hjälp av brosk. Om din nässpets är för lång eller för stor går det att operera in brosk så att det blir mindre. Genom att bygga med brosk går det att göra näsan större så att den passar bättre till ansiktsformen. Det går att ändra utseendet på näsan på flera olika sätt så att den matchar ditt ansikte bättre.

Hur gammal måste man vara för att operera näsan?

Du ska inte utföra skönhetsoperationer förrän din kropp är fullvuxen – och det gäller även näsoperationer. För kvinnor sker detta vid 15–16 års ålder, medan det för män är några år senare. Det finns ingen gräns för hur gammal du kan vara för att operera näsan, men det är viktigt att din hud fortfarande känns spänstig. Generellt sett är huden en viktig parameter i förhållande till resultatet – det kan vara svårt att lyckas med en näsoperation till exempel om man har förtjockad hud över nästippen.